Analize biochimie

Acid organic care se gaseste in urina si in sange, rezultat din arderea proteinelor. Acidul uric este produsul final al degradarii purinelor libere: adenina, hipoxantina, guanina.
Patologia lui este in primul rand dominata de guta, boala specifica omului.
Nivelul acidului uric in sange se numeste uricemie. 

Valori normale

In sange:      
- 2-5 mg/100 ml ser la adulti;
- 1-3 mg/100 ml ser la copii; 

In urina:       
- 0,25-0,8 g/urina 24 h la adulti;
- 3,5 10 mg/kg corp / 24 h

Valori normale

-   3,4 - 5.6 g/dl

Cresteri anormale

 - hemoconcentratie
 - deshidratare 

Scaderi anormale 

Hiperhidratare, malnutritie, boli hepatice ( hepatita, ciroza, insuficienta hepatica ), Sindrom Nefrotic, glomerulonefrita cronica, enteropatii cu pierdere de proteine ( Crohn, colita ulcerativa, boala Whipple ), sarcina, cancer, arsuri severe, malabsorbtie, imobilizare prelungita.

Albumina este o proteina care se gasete in sange. In urma unor procese de filtrare, absorbtie, a sangelui la nivelul rinichilor, proteinele pot trece din sange in urina.

ALT ( aminotransferaza alanina ) este o enzima intalnita in ser si in diferite tesuturi. Rolul ALT este de a cataliza transferul unei grupari amino de la alanina la a-ketoglutarat. Produsii acestei reactii de transaminare reversbila sunt piruvat si glutamat: alanina + alfa ketoglutarat=piruvat + glutamat

Valori normale

20 - 140 UI ( provin din pancreas, gl. salivare, ficat)

Cresteri anormale

AST ( aminotransferaza aspartat sau transaminaza aspartat ) se mai numeste transaminaza glutamica oxaloacetica. Despre AST se discuta impreuna cu transaminaza ALT ( aminotransferaza alanina )  deoarece impreuna evalueaza functia parenchimului hepatic. Aceasta enzima- aminotrasferaza aspartat are rolul de a realiza conversia aspartatului si a acidului alfa-ketoglutaric in oxaloacetat si in glutamat.

Izoenzime:

Bilirubina se defineste prin degradarea eritrocitelor in sistemul reticuloendotelial.

Bilirubina se produce prin degradarea eritrocitelor in sistemul reticuloendotelial.
Bilirubina serica este compusa din trei fractiuni:
·    bilirubina indirecta ( Bu ) neconjugata , insolubila in apa , circula in plasma legata de albumina

Bilirubina se produce normal sau anormal prin degradarea eritrocitelor in sistemul reticuloendotelial.
Bilirubina serica este compusa din trei fractiuni:
·    bilirubina indirecta ( Bu ) neconjugata , insolubila in apa , circula in plasma legata de albumina

Calciul reprezinta la adult aprox 2% din masa corporala ; 99% din calciu se gaseste sub forma de hidroxiapatita in oase , 1% din calciu se gaseste in spatiul extra celular si spatiul intracelular extra-osos.

Calciul care se gaseste in spatiul extracelular reprezinta aprox. 100 mmol si este in echilibru dinamic cu fractia intersanjabila din oase. Ionii de Ca intervin in contractilitatea miocardului si a muschilor scheleticisi sunt indispensabili in functionarea sistemului nervos.

Clorul seric insoteste de obicei sodiul in organism deoarece este legat de acesta sub forma de clorura de sodiu ( sarea de bucatarie ).

Colesterolul este un derivat sterolic monoalcoolic, prezent intr-o serie de grasimi tisulare  ( 2,4 la mie ), in muschi ( 0,3 - 0,4 la mie ), in tesutul nervos ( 26 - 44 la mie ). De asemenea, galbenusul de ou contine 2,9 %  colesterol, ca si unele seminte de plante.
Prezenta colesterolului in sange defineste colesterolemia. 
Valori normale

Barbati: 20 ani: 100 - 250
               30 ani:  120 - 290
               40 ani:  135 - 315
               50 ani:  150 - 340
               60 ani:  140 - 320
               70 ani:  140 - 310

Colinesteraza ( acil-colin-acil hidrolaza ) face parte din grupul carboxil-esterazelor. Rolul sau este variabil in functie de sediul de localizare. Astfel, intalnim:
·    acetil colinesteraza-se gaseste in terminatiile nervoase colinergice si in celulele Kupffer
·    alfa colinesteraza- se gaseste in hematii
·    pseudocolinesteraza-se gaseste in hepatocite( celulele ficatului )

Creatinfosfokinaza serica CK este o enzima dimer cu trei forme moleculare-izoenzime:

·    CK-MB
·    CK-MM
·    CK-BB

Creatinina se sintetizeaza in tesutul muscular prin intermediul unui proces de transformare a creatinei.
Cantitatea de creatina convertita in creatinina este direct proportionala cu cu masa de tesut muscular din organism.
Sinteza creatininei are loc in ficat si rinichi. Creatinina, ca si ureea, este eliminata prin urina. Ambele substante se gasesc in concentratii fiziologice constante in sange, care le transporta. Concentratia de creatinina in urina poate fi utilizata ca valoare de referinta pentru excretia unor analiti ( albumina, alfa-amilaza ).
 

Fosfatazele cu ph optim de activitate 4,5 - 4,9 sunt denumite fosfataze acide. Actiunea optima a fosfatazei acide prostatice este la ph 4,6. Acestea au diverse proveniente:ficat os san prostata.

Pentru practica medicala curenta prezinta interes fosfataza acida prostatica care se diferentiaza de fosfatazele cu alte proveniente prin faptul ca este inhibata selectiv de L - tartratul de sodiu.

Metodele de dozare a activitatii fosfatazei acide sunt:

1.    metoda Bodansky
2.    metoda cu para-nitrofenilfosfat de sodiu
3.    metoda King - Armstrong

Fosfataza acida se formeaza in special in prostata sub influenta hormonilor androgeni. Activitatea sa fiziologica optima are loc la un pH acid 4,6 si in mod normal ea se gaseste in ser.
Enzima se gaseste in toate organele, dar mai ales in prostata, oase, ficat, splina, rinichi, eritrocite, leucocite, trombocite si glandele endocrine.

Valori normale

0,1-0,9 unitati Bodanski ( UB )
2-5 unitati King-Armstrong ( UKA )
F.Ac.totala = 4,5 13,5 UI
F.Ac. prostatica = 0,04-3,6 UI

Valorile anormale

Valori normale

25 - 115 UI

Cresteri anormale

Fosforemia se refera la concentratia de fosfor din sange. Denumirea corecta medical a nivelului sanguin al fosforului este in fapt de fosfatemie, deoarece in plasma ionul se gaseste exclusiv sub forma acestui radical fosfat.

Cresteri anormale
 
Valori crescute (hiperglicemia) sunt prezente in urmatoarele cazuri:
·    Diabetul de origine pancreatica
·    Diabetul de origine hipofizara
·    Diabetul de origine suprarenala
·    Diabetul de origine tiroidiana
·    Unele infectii
·    Intoxicatii (oxid de carbon, cofeina)
·    Unele tumori
·    Accidente cerebro-vasculare

Scaderi anormale

Lipoproteinele cu densitate mare (HDL) reprezinta colesterolul bun. HDL transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, astfel impiedicnd depunerea acestuia in peretii arterelor. Cu cat nivelul HDL-colesterolului din sange este mai mare, cu atat riscul de cardiopatie ischemica este mai mic.
 
Valori normale

35-100 mg/dl

Hemoglobina glicozilata (hemoglobina A1c) este o forma de hemoglobina folosita in special pentru a identifica concentratia plasmatica a glucozei de-a lungul timpului.

Se formeaza pe o cale non-enzimatica prin expunerea normala a hemoglobinei obisnuite la niveluri crescute ale glucozei sanguine. Glicozilarea hemoglobinei este implicata in neuropatia diabetului zaharat si in retinopatia diabetului zaharat. In ciclul de 120 de zile cat traiesc globulele rosii, moleculele de glucoza se leaga de hemoglobina formand hemoglobina glicozilata.

LDL ( lipoproteinele cu densitate mica ) transporta colesterolul rau, principala sursa utilizata n cresterea leziunilor de ateroscleroza. Astfel, cu cat cantitatea de LDL - colesterol din sange va fi mai mare cu atat riscul de aparitie si progresie al cardiopatiei ischemice va fi mai mare.

Valori normale

50-150 mg/dl

Valori normale

20 - 140 UI

Cresteri anormale

In diagnosticul tardiv al pancreatitei acute, creste la 2 saptamani, dupa un episod acut de pancreatita; specifica pancreasului.

Afectiuni : pancreatita acuta, cancer pancreatic, colecistita acuta, obstructie canal pancreatic, ocluzie intestinala, infarct intestinal, ulcer peptic perforat, narcotice.
 

Lipemia repreznita detreminarea concentratiei lipidelor totale la o suta de mililitri de plasma. Cunoasterea valorii lipemiei totale este utila in a orienta investigatiile in fata unei hiperlipemii.

Aceasta aprofundare asupra tipului de dislipidemie , este importanta, deoarece studiile clinice au evidentiat o buna corelare a diferitelor suferinte organice , ca tipuri de boala, cu nivelul lipemiei totale.

Magneziul ( Mg ) are rol important in glicoliza, respiratia celulara, transportul calciului transmembranar. In celulele musculare Magneziul actioneaza ca antagonist de calciu.
Magneziul activeaza Na- K ATPaza, de aceea are rol in aritmia cardiaca.
Mg are rol in reducerea contractiei musculare si a tonususlui vascular inhiband disponibilitatea calciului intracelular in celula miocardica si in miocitele vasculare. In mod natural Mg este un blocant de Ca.
Homeostazia Magneziul este reglata de absorbtia intestinala ( intestinul subtire ) dar in special de secretia renala.

Determinarea valorilor serice ale potasiului.

Valori normale

3,5-4,5 mEq/L

Scaderi anormale

·    pierderi digestive ( diaree, voma )
·    disgravidii
·    stenoza pilorica
·    diaree
·    fistule digestive
·    pierderi urinare

Cresteri anormale

·    insuficienta corticosuprarenala
·    distrugeri celulare cu alterari ale functiei renale
·    insuficienta renala acuta sau cronica

Semnificatie clinica

Proteinile serice sunt substante complexe formate din aminoacizi. Totalitatea proteinilor serice defineste protidemia sau proteinemia ( 6,5 8,6 g/100 ml ser la adulti )

Valori normale

La copii:
·    Nou nascuti: 5,2-9 g
·    Pana la un an: 5,5 8,6 g
·    Pana la 1-3 ani: 6-8,6 g

Proteinele plasmatice se impart in trei categorii:

- Albumine ( cca 4,5 g/100 ml ser )
- Globuline ( cca 3 g/100 ml ser )
- Fibrinogen ( cca 0,3 g/100 ml ser )

Cresteri anormale

Sideremia defineste concentratia procentuala de fier din plasma.
Continutul de fier al sangeului circulant din organism se repartizeaza in doua sectoare: In eritrocite, in structuram hemoglobinei ( aprox 3g ) In plasma ( cca 3 mg )

Valori normale

Nou nascuti: 180 - 200 ml plasma
Copil sub 1 an: 60 - 75 ml plasma 
Barbati: 100 - 160 ml plasma     
Femei : 90 - 130 ml plasma ( 50 -90 ml plasma in perioada de sarcina )        

Cresteri anormale

Sodiul este un microelement cu proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor si cu rol in mentinerea echilibrului acido-bazic. Sodiul favorizeaza excitabilitatea musculara.
Sodiul contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii. Nivelul sodiului existent in organism este reglat de rinichi, care creste sau scade excretia, in functie de cantitatea ingerata. Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 grame.

Valori normale

310-345 mg/100 mL

Scaderi anormale

Trigliceridele sunt esteri ai glicerinei cu acizii grasi, in care toate cele trei grupari hidroxilice ale glicerinei sunt esterificate. Sunt sintetizate la nivelul celulelor hepatice si al tesutului gasos, din glicerina si acizi grasi.
In organismul uman trigliceridele intra in constitutia lipoproteinelor cu densitate foarte joasa ( VLDL ) 59 %, chilomicronilor 81-88 % si HDL ( 3 % ).
Determinarea in plasma sau ser a trigliceridelor este importanta, deoarece se identifica cu determinarea factorilor de risc in ateroscleroza.

Valori normale

Uree si BUN ( blood ureea nitrogen ) sunt denumiri similare cu conditia ca metoda de determinare sa utilizeze un factor de corectie la calcul astfel; BUN x 2,14 = Uree sau Uree x 0,46 = BUN
Ureea reprezinta forma de excretie a azotului continut de proteine.
Cantitatea eliminata urinar este direct proportionala cu intensitatea catabolismului proteinelor, cu conditia ca functia renala sa fie integra.

VLDL ( Very Low Density Lipoprotein ) este o lipoproteina sintetizata in ficat din colesterol si apoliproteine. VLDL transporta trigliceridele, fosfolipidele si colesterolul si reprezinta mecanismul intern al organismului de transport al lipidelor.

VLDL este adesea numita colesterol rau deoarece depoziteaza colesterolul pe peretii vaselor sanguine. Valorile crescute de VLDL sunt asociate deseori cu ateroscleroza si afectiuni ale inimii.
Valori normale

2 - 38 mg/dl