Biochimie

Analize Biochimie

VLDL

VLDL ( Very Low Density Lipoprotein ) este o lipoproteina sintetizata in ficat din colesterol si apoliproteine. VLDL transporta trigliceridele, fosfolipidele si colesterolul si reprezinta mecanismul intern al organismului de transport al lipidelor.

VLDL este adesea numita colesterol rau deoarece depoziteaza colesterolul pe peretii vaselor sanguine. Valorile crescute de VLDL sunt asociate deseori cu ateroscleroza si afectiuni ale inimii.
Valori normale

2 - 38 mg/dl
 

Uree serica

Uree si BUN ( blood ureea nitrogen ) sunt denumiri similare cu conditia ca metoda de determinare sa utilizeze un factor de corectie la calcul astfel; BUN x 2,14 = Uree sau Uree x 0,46 = BUN
Ureea reprezinta forma de excretie a azotului continut de proteine.
Cantitatea eliminata urinar este direct proportionala cu intensitatea catabolismului proteinelor, cu conditia ca functia renala sa fie integra.

Trigliceride

Trigliceridele sunt esteri ai glicerinei cu acizii grasi, in care toate cele trei grupari hidroxilice ale glicerinei sunt esterificate. Sunt sintetizate la nivelul celulelor hepatice si al tesutului gasos, din glicerina si acizi grasi.
In organismul uman trigliceridele intra in constitutia lipoproteinelor cu densitate foarte joasa ( VLDL ) 59 %, chilomicronilor 81-88 % si HDL ( 3 % ).
Determinarea in plasma sau ser a trigliceridelor este importanta, deoarece se identifica cu determinarea factorilor de risc in ateroscleroza.

Valori normale

Sodiul seric – Na

Sodiul este un microelement cu proprietatea de a mentine constant echilibrul apei la exteriorul celulelor si cu rol in mentinerea echilibrului acido-bazic. Sodiul favorizeaza excitabilitatea musculara.
Sodiul contribuie la buna functionare a sistemului nervos si a musculaturii. Nivelul sodiului existent in organism este reglat de rinichi, care creste sau scade excretia, in functie de cantitatea ingerata. Cantitatea de sodiu din organism este de 80-100 grame.

Valori normale

310-345 mg/100 mL

Scaderi anormale

Sideremia

Sideremia defineste concentratia procentuala de fier din plasma.
Continutul de fier al sangeului circulant din organism se repartizeaza in doua sectoare: In eritrocite, in structuram hemoglobinei ( aprox 3g ) In plasma ( cca 3 mg )

Valori normale

Nou nascuti: 180 - 200 ml plasma
Copil sub 1 an: 60 - 75 ml plasma 
Barbati: 100 - 160 ml plasma     
Femei : 90 - 130 ml plasma ( 50 -90 ml plasma in perioada de sarcina )        

Cresteri anormale

Proteine totale serice

Proteinile serice sunt substante complexe formate din aminoacizi. Totalitatea proteinilor serice defineste protidemia sau proteinemia ( 6,5 8,6 g/100 ml ser la adulti )

Valori normale

La copii:
·    Nou nascuti: 5,2-9 g
·    Pana la un an: 5,5 8,6 g
·    Pana la 1-3 ani: 6-8,6 g

Proteinele plasmatice se impart in trei categorii:

Magneziu seric

Magneziul ( Mg ) are rol important in glicoliza, respiratia celulara, transportul calciului transmembranar. In celulele musculare Magneziul actioneaza ca antagonist de calciu.
Magneziul activeaza Na- K ATPaza, de aceea are rol in aritmia cardiaca.
Mg are rol in reducerea contractiei musculare si a tonususlui vascular inhiband disponibilitatea calciului intracelular in celula miocardica si in miocitele vasculare. In mod natural Mg este un blocant de Ca.

Lipidele totale

Lipemia repreznita detreminarea concentratiei lipidelor totale la o suta de mililitri de plasma. Cunoasterea valorii lipemiei totale este utila in a orienta investigatiile in fata unei hiperlipemii.

Aceasta aprofundare asupra tipului de dislipidemie , este importanta, deoarece studiile clinice au evidentiat o buna corelare a diferitelor suferinte organice , ca tipuri de boala, cu nivelul lipemiei totale.

Pregatirea pentru recoltare consta in :

Lipaza serica

Valori normale

20 - 140 UI

Cresteri anormale

In diagnosticul tardiv al pancreatitei acute, creste la 2 saptamani, dupa un episod acut de pancreatita; specifica pancreasului.

Afectiuni : pancreatita acuta, cancer pancreatic, colecistita acuta, obstructie canal pancreatic, ocluzie intestinala, infarct intestinal, ulcer peptic perforat, narcotice.