Colinesteraza serica

Colinesteraza ( acil-colin-acil hidrolaza ) face parte din grupul carboxil-esterazelor. Rolul sau este variabil in functie de sediul de localizare. Astfel, intalnim:
·    acetil colinesteraza-se gaseste in terminatiile nervoase colinergice si in celulele Kupffer
·    alfa colinesteraza- se gaseste in hematii
·    pseudocolinesteraza-se gaseste in hepatocite( celulele ficatului )
Acetil colinesteraza influenteaza transmiterea influxului nervos. Alfa colinesteraza sau colinesteraza specifica are rol in metabolismul hematiei pe linie proteica. Pseudocolinesteraza sau colinesteraza nespecifica intervine in metabolismul proteic.

Exista mai multe metode de dozare a acestei substante:
·    metoda rapida, care este in fapt o reactie de culoare- se bazeaza pe virajul de culoare produs de acidul acetic eliberat de nzima prin hidroliza acetilcolinei.
·    metoda Michel sau macrometoda-utilizeaza acetilcolina ca substrat eliberand acidul acetic titrabil cu solutie NaOH N/100
·    metoda calorimetrica sau micrometoda al carei principiu consta in hidroliza butiril-tiocolinei.
Pentru pseudocolinesteraza avem 5 tipuri de izoenzime, fiecare din ele putand fi evidentiata prin electroforeza in gel de agar sau amidon. De asemenea cele 5 izoenzime pot fi evidentiate prin metoda inhibitiei chimice diferentiate cu NaF –diizo-propilfluorofosfat.

Valori normale

Valori normale serice ale colinesterazei sunt:

·    pentru metoda rapida 1900 - 3800 mU/ml. O unitate reprezionta activitatea enzimei care hidrolizeaza un micromol substrat in timp de 1 minut la 25 DE grade
·    pentru metoda Michel 3 - 6 ml NaOH N/100
Normal: in conditii de sarcina pseudocolinesteraza scade . Nivelul sanguin al pseudocolinesterazei ofera date despre afectarea hepatica

Cresteri anormale

·    obezitate grad III
·    sindrom nefrotic
·    icterele colestatice din neoplasm de cap de pancreas
·    miastenia gravis
·    hipertiroidie

Scaderi anormale

·    hepatite acute
·    ciroze hepatice decompensate
·    metastazele hepatice
·    starile casectice ( din neoplasme )
·    leucemia mieloblastica acuta
·    distrofia musculara
·    subnutritie
·    intoxicatia cu pesticide
·    infarct miocardic acut

Scaderea progresiva a pseudocolinesterazei si a albuminei sugereaza afectarea hepatica ireversibila. Studiile statistice au aratat ca valoarea serica a psudocolinesterazei se coreleaza cu nivelul proteinemiei mai ales al albuminemiei si cu cel al protrombinei.