Creatinfosfokinaza serica

Creatinfosfokinaza serica CK este o enzima dimer cu trei forme moleculare-izoenzime:

·    CK-MB
·    CK-MM
·    CK-BB

CK-MB se gasete la nivelul miocardului, CK-MM se gaseste la nivelul miocardului si al muschiului , iar CK-BB se afla la nivelul tesutului nervos. Genele ce codifica aceste izoenzime se gasesc pe cromozomi diferiti:astfel B se gaseste pe 14q32 iar M se afla pe 19q13. CK-MM se gaseste in muschi in proportie de 98% iar tot aici CK-MB in proportie de 1-2%. In miocard insa CK-MM este de aproximativ 70% iar CK-MB de 30%.  Rolul ei este de a cataliza conversia creatinei in fosfocreatina consumand ATP si generand adenozin difosfat. 

CK-MB este singura izoenzima cu importanta sporita ( statistic, datorita monitorizarii cardiace pentru infarcturi miocardice ). Prezenta ei la nivelul miocardului este aproape exclusiva iar in infarctul miocardic cresterile sunt semnificative ajungandu-se la valori de peste 20 de ori valorile normale.

Pentru medicul cardiolog nivelul seric al izoenzimei CK-MB ofera o dubla utilitate:
1. posibilitatea aprecierii dimensiunii zonei infarctizate din miocard intrucat este singura izoenzima care are origine numai la acest nivel
2. evaluarea si uramarirea evolutiei in dinamica a zonei de necroza in primele 36 de ore. Astfel nivelul seric al CK-MB creste in primele 2-3 ore de la debutul infarctului spre a atinge un maxim la 12-36 de ore.
 
In cazul leziunilor sistemului nervos nu creste nivelul seric al CK-MB ci al CK in general, pe baza izoenzimei CK-BB care se elibereaza din neuroni si din celulele gliale.

Enzima intervine in procesul de depozitare sau de mobilizare a energiei din celule. Metodele de dozare ale creatinfosfokinazei sunt:
1. Spectrofotometrice:
-   metoda cu hexozokinaza si gluco-6-fosfodehidrogenaza
-   metoda cu fosfo-enolpiruvat, enolaza, piruvatkinaza
2. Colorimetrice: bazate pe reactia de culoare( albastru de molibden ) a acidului fosforic eliberat prin reactie.
 
Valori normale

Valorile serice normale ale creatinfosfokinazei variaza cu modul de determinare astfel:
·    dupa metoda cu hexokinaza: sub 50 mUi/ml
·    dupa metoda cu piruvatkinaza: 1-6 mUi/ml

Pentru a fi considerate semnificativ anormale , cresterile serice ale CK trebuie sa atinga de 10-20 ori valoarea normala. Variatiile anormale serice pot ajunge pana la 1000-1500 mUi/ml ( vezi infarctul miocardic ).

Principalele afectiuni care asociaza valori serice ridicate ale creatinfosfokinazei sunt urmatoarele:
·    infarctul miocardic
·    miopatii diverse gen: paralizia paroxistica hipokalemica , din disfunctiile tiroidiene, boala Addison
·    acidoza diabetica
·    distrofii musculare gen miopatia maligna Duschenne
·    traumatisme musculare
·    iatrogene:dupa biopsii musculare, post infectii intramusculare, hipertermia maligna post-operatorie
·    afectiuni autoimune: dermatomiozita, polimiozita
·    traumatism
·    rabdomioliza

Determinarile creatinfosfokinazei se fac la pacientii veniti de urgenta, sau la cei cu durere toracica sau insuficienta renala acuta. Scaderi ale CK sunt un indicator al afectarii ficatului de cauza etilica ( consum exagerat de alcool ) sau al poliartritei reumatoide.