Analize citologie

Lupusul eritematos difuz este o colagenoza majora a tesutului conjunctiv descrisa de Kaposi -1872.
Elementul caracteristic este celula lupica sau celula Hargraves si ea a fost descrisa in 1948 de Hargraves, de unde si denumirea. Celula lupica este de fapt un leucocit neutrofil al carui nucleu a reactionat cu anticorpii serici de tip antinucleoproteina-factorul seric Hasserick, cel mai frecvent.
Ca urmare , se produce o alterare a nucleului leucocitar, cu transformarea lui intr-o masa omogena, corpul L.E., care va fi expulzat din citoplasma.

Produs sanguin labil constituit esential din granulocite în suspensie în plasma, obtinut prin afereza practicata pe donator unic.

Proprietati

Examenul coproparazitologic este o metoda de lucru utilizata in laboratoarele de microbiologie clinica in scopul identificarii parazitilor intestinali.

Sunt reactiile care urmaresc evidentierea prezentei sangelui in materiile fecale. Ele au la baza proprietatea hemoglobinei (component al hematiilor, prezente in sange) si a derivatilor ei de a descompune apa oxigenata. Prin aceasta proprietate peroxidazica se eleibereaza oxigen activ care oxideaza benzidina ( reactivul Gregersen ) , rasina sau tinctura de gaiac 2 % ( reactivul Weber ), sau fenoftaleina ( Reactivul Mayer ), imprimand o anumita culoare.

Metodele de evidentiere a hemoragiilor oculte in scaun sunt:

·    Gregersen,
·    Weber si
·    Adler

Spermograma este testul care exploreaza in mod direct capacitatea de procreere a cuplurilor in cadrul carora se intalneste sterilitatea (din punct de vedere a partii masculine). Pentru diagnosticarea tipului de infertilitate, se initiaza urmatoarele investigatii:
·    Spermograma
·    Testul post-coital
·    Testul de ovulatie
·    Histerosalpingografia
·    Laparoscopia si examinarea cu substanta de contrast