Analize coagulare

Este un test de sange care masoara cantitatea de antitrombina III (AT III), o proteina care ajuta la prevenirea si reglarea coagularii sangelui.
 
Testul este indicat atunci cand se constata numeroase cheaguri de sange sau cand organismul nu raspunde la medicatii anticoagulante. Poate sa ajute la determinarea cauzelor hipercoagularii (coagularea marita a sangelui). 
 
Valori normale 

Plaja de valori normale este intre 0,20 si 0,45 mg/ml. 

Scaderi anormale

Fibrinogenul este factorul I plasmatic al coagularii. Fibrinogenul este o proteina globurala prezenta in plasma sanguina care, sub actiunea trombinei, este hidrolizata partial rezultand o proteina insolubila, fibrina. Afectarea nivelului plasmatic al fibrinogenului este expresia afectarii directe a diverse organe, intre care a ficatului, ca sediu principal al sintezei sale.

Valori normale

Continutul in fibrinogen al plasmei sanguine este in mod normal cuprins intre valorile de 240 290 mg la 100 ml, la ambele sexe.

Scaderi anormale

Testul INR este un test calculat din testul PT timpul de protrombina. PT este o masura a vitezei de coagulare a sangelui. Pentru determinarea PT, proba de sange se amesteca cu un reactiv care determina coagularea sangelui. Rezultatul PT se exprima in secunde, si reprezinta timpul de coagulare.

Proteina S este o glicoproteina plasmatica dependenta de vitamina K sintetizata la nivelul ficatului. In circulatie ea exista sub 2 forme:
·    una libera(aproximativ 40%) si
·    una legata de proteina C4b a complementului seric(aproximativ 60% din totalul proteinei s).
Ea are un rol important anticoagulant, functionanad ca un cofactor al proteinei C in inactivarea factorilor V si VIII (forma libera).

Clasic pentru a aprecia puterea de coagulare a sangelui in cazul unei hemoragii sau in vederea unei operatii chirurgicale, se determina t.c. dupa cum urmeaza: se recolteaza o picatura de sange din pulpa degetului, se pune pe o lama de sticla si se cronometreaza timpul care a trecut pana la coagularea sangelui.
 
Valori normale

8-12 minute.

Cresteri anormale

Este o analiza care determina capacitatea de coagulare a sangelui. Cu un ac se inteapa usor lobul urechii astfel incat sa iasa o picatura de sange, apoi se cronometreaza timpul care trece pana cand intepatura nu mai sangereaza.

Valori normale

3-4 minute.

Prelungirea TS indica o perturbare in mecanismul de coagulare a sangelui, cu tendinta la hemoragie.

Timpul Quick este un test screening pentru diagnosticul deficientelor de coagulare.
 
Valori normale

12-15 secunde sau 80-100%.

Cresteri anormale