Imunologie

Analize Imunologie

Progesteron

Hormon steroid cu rol important in gestatie. Se formeaza in principal in corpul luteal si in placenta in timpul sarcinii.
 

Valori normale
 

0.2-1.5 ng / ml
 

Semnificatie clinica
 

VDRL

VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) este un test de depistare a sifilisului care masoara anticorpii produsi de Treponema pallidum, bacteria care cauzeaza sifilisul. Totusi, organismul nu produce intotdeauna anticorpi ca raspuns la activitatea bacteriei sifilisului, asa ca testul nu este intotdeauna exact. Testul este similar cu RPR (reagin plasma response).

De ce se face aceasta analiza

TT 3 Triiodotironina

Hormon tiroidian care in circulatie se gaseste legat de proteine serice: globulina de legare a tiroxinei (TBG), transthyretina- prealbumina si albumina.

Valorile normale
(T3) sunt - 1,23-3,08 nmol/l

Nivelul de T3 depinde de concentratia proteinelor serice de legare a hormonului si in special de cel al TBG (globilina de legare a tiroxinei)

Valori crescute se intalnesc in Hipertiroidism.

Valori scazute apar in Hipotiroidism, diverse afectiuni netiroidiene, scaderea TBG.
 

TSH

TSH (tyrotropina)este un test care masoara cantitatea de hormon TSH in sange.TSH este sintetizat in celulele bazofile ale hipofizei anterioare. Sinteza de TSH este controlata de TRH (tireotrop hormone)
TSH are o actiune stimulativa in toate stadiile de formare si secretie a hormonilor tiroidieni, o mdificare minora a nivelului hormonilor tiroidieni liberi influenteaza secretia de TSH.
Este test screening de diagnostic al afectiunilor tiroidiene.
 
Valori normale

Transferina

Se calculeaza indicele de saturare a transferinei. Acest indice se calculeaza tinand seama de sideremie si de CTLF ( capacitatea totala de legare a fierului, a carei valoare exprima cantitatea de transferina circulanta).

Coeficientul de saturare a transferinei este un parametru calculat indirect in baza formulei :

IST = (sideremie/CTLF) x 100
 
Valori normale

·    250-350 micrograme% (1 gr de transferina fixeaza 1,25 mg Fe)

Tireoglobulina (Tg)

TG este o glicoproteina care contine atomi de iod, si asigura substratul pentru sinteza hormonilor tiroidieni T3 si T4, fiind sintetizata in tesutul tiroidian normal si in cel malign tiroidian - diferentiat.
 
Valori normale

In mod normal exista un nivel seric a Tg ce variaza intre 2-70 ng/ml, sinteza acesteia fiind controlata de TSH .

Testosteron

Hormon sexual masculin 17-hidroxiandrosteron, sintetizat majoritar, la barbat, in celulele interstitiale Leydig.
Sinteza e controlata in special de LH prin feed back negativ. Este responsabil de dezvoltarea caracterelor sexuale secundare la barbati si mentine functia prostatei si a veziculelor seminale.

RPR

RPR (reagin plasma response) este un test de depistare a sifilisului care masoara anticorpii produsi de Treponema pallidum, bacteria care cauzeaza sifilisul. Totusi, organismul nu produce intotdeauna anticorpi ca raspuns la activitatea bacteriei sifilisului, asa ca testul nu este intotdeauna exact. Testul este similar cu VDRL (Venereal Disease Research Laboratory) .

PTH

Hormonul Paratiroid este secretat de catre glandele paratiroide. El este un polipeptid care contine 84 de aminoacizi. Actiunea sa este aceea de crestere a concentratiei serice a calciului, in timp ce calcitonina (un hormon produs de catre glanda tiroida ) are o actiune de scadere a concentratiei de calciu din sange.

Hormonul paratiroid actioneaza, conducand la cresterea concentratiei de calciu din sange, asupra receptorilor hormonului paratiroid, aflati in trei parti ale corpului uman: