Analize hematologie

Reticulocitele sunt considerate celule rosii "imature". In circulatie se intalnesc aproximativ 1-2 zile inainte ca ele sa se matureze si sa se transforme in hematii ( globule rosii ). Numarul de reticulocite din sangele circulant este un indicator la functia eritropoetica ( de producere de hematii - globule rosii ) a maduvei rosii, deoarece reprezinta productia recenta.

Determinarea numarului de reticulocite insemna parcurgerea unor etape. Aceste etape sunt:

Hematocritul reprezinta masa de hematii ( globule rosii ) dintr-un anumit volum de sange.
 
Procedeul consta in recoltarea sangelui dintr-o vena, apoi sangele se combina cu o substanta antiocoagulanta si se repartizeaza intr-un tub de sticla foarte ingust, care se centrifugheaza puternic intr-o centrifuga. In urma acestei operatii se observa separarea sangelui in stratul superior ( plasma ) si stratul inferior ( format din globule rosii ) care constituie hematocritul.
 

Hemoglobina este substanta chimica care contine un pigment pe baza de fier, care da culoarea rosie a sangelui, respectiv a globulelor rosii  Aceasta substanta are capacitatea de a fixa oxigenul din aer la nivelul plamanilor, pe care apoi il  transporta in tot organismul, la celule.

Valori normale

·    la barbati = 13-16 g la 100 ml sange
·    la femei = 11-15 g la 100 ml sange

Scaderi anormale

Hemoleucograma completa este o analiza care masoara urmatoarele cantitati:

·    Numarul de globule rosii din sange - eritrocite ( RBC )
·    Numarul de globule albe din sange - leucocite ( WBC )
·    Cantitatea totala de hemoglobina din sange ( HGB ) 
·    Procentul de globule rosii ( hematocrit ) ( HCT )
·    Media volumului globulelor ( MCV ) - marime globulelor rosii
·    Media globulara a hemoglobinei ( MCH )
·    Concentratia medie a hemoglobinei ( MCHC )
·    Numarul de trombocite ( PLT )

Globulele rosii pot fi numarate la microscop. Pentru numararea globulelor rosii este nevoie de o picatura de sange recoltata din vena sau de la un deget. Numaratoarea se face pe un volum foarte mic de sange, iar rezultatul se raporteaza la 1 mm cub de sange.

Valori normale

·    barbati = 4,2-5,6 milioane pe 1 mm cub
·    femei=3,7-4,9 milioane pe 1 mm cub
·    copii=(1-5 ani)= 4,5-4,8 milioane pe 1 mm cub.

Scaderi anormale

Trombocitele sunt cele mai mici elemente solide ale sangelui; trombocitele au rolul important de a produce coagularea ( inchegarea ) sangelui. In caz de hemoragie, prin leziuni ale vaselor sanguine, trombocitele se aduna in gramezi si contribuie, pe langa alte mecanisme la formarea cheagului si inchiderea ranii ( oprirea hemoragiei ).
 
Valori normale

150 000-300 000/mm cubi.

Scaderi anormale

Tehnica de numarare a leucocitelor ( globulelor albe ) este similara cu ce de numarare a globulelor rosii, dar numarul de leucocite din sangele uman este mult mai mic.

Valori normale

·    la adulti = 4000-8000 pe 1 mm cub 
·    la copii (1-6 ani) = 4000-1000 pe 1 mm cub.

Cresteri anormale

VSH-ul este o analiza simpla care se bazeaza pe proprietatea globulelor rosii ( hematii ) de a se depune ( sedimenta ) intr-un tub de sticla dupa ce sangele recoltat din vena a fost amestecat cu o substanta anticoagulanta. VSH-ul se deosebeste de hematocrit prin faptul ca sangele se separa spontan dupa un oarecare timp in plasma si globule rosii ( hematii ), fara a fi centrifugat in prealabil. Daca un tub subtire, inalt de 200 mm, se umple cu sange si se mentine in pozitie verticala timp de o ora si apoi doua ore, se observa cum deasupra se separa plasma.